Co je hormonální jóga a jaké jsou její účinky?

Hormonální jógová terapie (HJT) je přírodní léčba na základě sestavy cviků, které vytvořila Dinah Rodrigues z Brazílie.

HJT je určena speciálně pro ženy s problémy způsobenými hormonální nerovnováhou. Konkrétně je zaměřena na zmírnění a postupné odstranění potíží, způsobenými nízkou hladinou estrogenů. HJT pomáhá při:

  • předčasné menopauze a symptomy spojené s menopauzou: návaly, nespavost, podrážděnost, snížení paměti, deprese, emocionální nestabilita, nízké libido, urogenitální suchost, ztráta vitality, migrény
  • premenstruačním syndromu (PMS)
  • cystě na vaječnících
  • polycystických vaječnících (symptomy: nadměrné ochlupení, akné, přibývání na váze)
  • ztrátě menstruace a ovulace
  • neplodnosti (způsobené hormonální nerovnováhou, špatným prokrvením v oblasti pánve nebo srůsty na vejcovodech)
  • inkontinenci
  • osteoporóze
  • syndromu karpálního tunelu
  • nedostatečné činnost štítné žlázy
  • padání vlasů, lámavých nehtech, suché pleti, akné 

Díky cvičení se zharmonizuje celý hormonální systém, hladina estrogenů vzroste. HJT pracuje s celým tělem, působí na aktivaci vaječníků, hypofýzy, štítné žlázy, příštítných tělísek a také nadledvinek, které hrají významnou roli při produkci hormonů. HJT podporuje plodnost, pomáhá zvyšovat imunitu a omlazovat tělo. Ženy se zkrátka cítí lépe.

Kontraindikace: HJT by neměla být cvičena při těhotenství, endometrióze, rakovine prsu, krátce po operacích, při pokročilé osteoporózy, zánětu vnitřního ucha, srdečních potížích nebo po operaci srdce, před operací slepého střeva nebo krátce po operaci, krátce po hysterektomii, při velkém myomu dělohy, a při nespecifikovaných bolestech břicha.

HJT taktéž není vhodná u těch onemocnění, kde není žádoucí zvyšovat hladiny tělu vlastních hormonů (v případě pochybností konzultujte svého lékaře) a rovněž se nedoporučuje dívkám, které teprve nedávno začaly menstruovat a nemají žádné problémy.

Vědecká analýza a výsledky

V roce 1993 Dinah Rodrigues provedla výzkum účinků na hladinu estradiolu a na symptomy menopauzy při praktikování Hormonální jógové terapie (dále HJT): návaly horka, suchost urogenitální oblasti, únava, emoční nestabilita, deprese, nespavost, migréna, vypadávání vlasů, jako i na další problémy spojené s hormonální nerovnováhou. Pro kontrolu výsledků si účastnice před započetím nechaly udělat test hladiny ženských hormonů (estradiolu) z krve, který opakovaly každé 4 měsíce a pro vyhodnocení intenzity symptomů vyplňovaly každý měsíc dotazník.

Výsledky byly velmi dobré: u 100% účastnic došlo po 3 – 4 měsících praktikování cvičení k vymizení příznaků zcela bez používání léků, a pokud nějaký symptom pociťovaly, byla jeho intenzita téměř nulová.

  • Hormonální hladina v průměru narostla o 254% za 4 měsíce.
  • Průměrný věk účastnic byl 47 let, avšak pokročilejší věk nebyl překážkou, u některých žen po 70-tce mohly být aktivovány vaječníky, zvýšila se hladina estrogenu a symptomy vymizely.
  • Symptomy jako podrážděnost, neurastenie, emoční labilita, plačlivost, nespavost, neklid, stres a jiné emocionální symptomy jako nerozhodnost, únava a deprese, zmizely po 2 až 3 měsících cvičení. U 100% žen zcela vymizel PMS, migréna, stres a panika, nebo byla jejich intenzita blízká nule. HJT pomocí specifických cviků, bez léků, reaktivuje produkci hormonů v těle, působí na celý organismus a přináší vitalitu, dobré zdraví a pohodu.
  • Předčasná menopauza - u mladších žen dochází poměrně často k hormonálním problémům. Např. předčasná menopauza se může objevit již před 30. rokem věku a způsobit neplodnost i psychické problémy. Ať už jsou příčiny jakékoliv, díky HJT byla v těchto případech hormonální hladina normalizována a obnovena plodnost.
  • PMS a polycystické vaječníky - se stále častěji objevují. Po cca 3 až 4 měsících cvičení se vaječníky opět normalizovaly, také menstruace a cysty zmizely.
  • Padání vlasů, lámavé nehty a suchá pleť- je také výsledkem snížení hladiny hormonů. HJT tyto symptomy eliminuje.

Vliv na hormony

Hormonální jógová terapie zvyšuje hladinu hormonů, které jsou produkovány žlázami s vnitřní sekrecí. Tyto jsou součástí endokrinní soustavy, produkujících hormony, které s nervovým systémem zajišťují všechny procesy v těle.

Dva nejdůležitější ženské hormony jsou estrogen a progesteron.Estrogen vzniká produkcí váčků ve vaječnících a v placentě. Malé množství estrogenů však vzniká i v játrech, nadledvinkách a v prsech.

Estrogeny zajišťují nejen pěkné ženské tvary, zdravou pokožku ale i správnou hladinu cholesterolu. Tyto hormony jsou nezbytné pro ženský reprodukční systém, zdravé kosti a srdce, ovlivňují i klíčové funkce mozku jako pozornost, prostorovou i krátkodobou paměť. Jejich úbytek způsobuje řídnutí kostí, návaly horka, depresivní stavy, srdečně-cévní problémy, únik moči a problémy s pamětí. Zvyšuje se též hmotnost a mění se i struktura těla.Také mají v plodném období života ženy mimořádně ochrannou funkci: snižují hladinu cholesterolu, hladinu "špatného" LDL cholesterolu a naopak, zvyšují hladinu "dobrého" HDL cholesterolu, udržují v normě krevní tlak.

Úbytkem ochranných estrogenů po menopauze se u žen výrazně zvyšuje i kardiovaskulární riziko. Jejich nedostatek startuje v kostní tkáni snižování hustoty kostí, které má za následek zvýšené riziko vzniku osteoporózy. K dalším příznakům menopauzy patří urogenitální symptomy, inkontinence, snížení sexuální touhy, kožní změny, třes rukou a pod.

Hormonální jógová terapie působí přirozenou cestou hlavně na hladinu estrogenu a progesteronu. Bez léků, pouze pomocí specifických cviků reaktivuje produkci hormonů. Za 4 měsíce 30-ti minutového cvičení 16 dní v měsíci vzroste hormonální hladina o 254%.